آیا تا به حال به این فکر افتادهاید که روانشناسان دقیقا چگونه به افراد کمک میکنند؟ یا تا به حال برایتان سوال شده است که چه کمکی از دست روانشناس بر میآید؟ به مناسبت روز روانشناس، در این مقاله قصد داریم به طور مختصر اما مفید، درباره کار این هنرمندان که به جامعه رنگ و روح میبخشند صحبت کنیم.
روانشناسان، در حقیقت دانشمندان علم زندگی هستند که نه در آزمایشگاهها، بلکه در عمق روابط و احساسات افراد به کاوش میپردازند و با تخصصی علمی و قلبی رئوف و پاک، به افراد یک جامعه کمک میکنند تا خود و جهان پیرامونشان را بشناسند.
شاید با خود تا به حال فکر کرده باشید که اصلا روانشناس کیست؟ یک روانشناس چه وظایفی دارد؟
روانشناس، در اصل یک متخصص آموزش دیده برای این است که با تسلط بر نظریههای روانشناسی، فرآیندهای ذهنی و رفتاری را تحلیل کند و با ابزارهای علمی تشخیص و درمان، مانند مصاحبه، آزمونها و روشهای درمانی مبتنی بر شواهد، به کاهش رنجهای روانی کمک کند. این متخصصان مانند راهنمایانی حرفهای، مسیر رشد شخصی و بهبود روابط را روشن ساخته و و به بهبود روابط فرد با جهان پیرامونش کمک میکنند.
رسالت حرفهای روانشناسان در اصل موارد زیر است:
- شنیدن فعالانه: روانشناسان حرفهای با استفاده از تکنیکهای مختلف، صدای ناگفتههای ما را میشنوند و به ما کمک میکنند سخنانی که در اعماق وجودمان در طول زمان دفن شده و باعث وارد شدن فشار روحی میشوند را بیرون آورده و به حل این مسائل کمک میکنند.
- تشخیص دقیق: بر اساس معیارهای علمی که آموزش دیدهاند، مشکلات را شناسایی میکنند تا با شناخت مشکل، حل آنها آسانتر شود.
- درمان موثر: با روشهایی مانند شناختدرمانی، طرحوارهدرمانی و پارادوکس درمانی یا سایر رویکردهای مبتنی بر پژوهش، در حل مشکلاتی که در توضیحات دو مورد قبل گفته شد، کمک میکنند.
- پیشگیری و ارتقای سلامت: یک روانشناس فقط منتظر به وجود آمدن مشکل نمیماند تا آن را حل کند. بلکه ابزارهای مقاومت در برابر بحرانها را نیز به ما آموزش میدهد تا اگر زمانی برایمان مشکلات دیگری به وجود آمد یا همان مشکلات تکرار شدند، بتوانیم با استفاده از آموزشهای ایشان، بدون نیاز مجدد به روانشناس برخی از این مشکلات را حل کنیم.
چرا باید به روانشناس مراجعه کنیم؟
ممکن است زمانهایی احساس کنیم زندگیمان از روال عادی خود خارج شده است یا نمیتوانیم مانند گذشته به کارها و برنامههایمان رسیدگی کنیم. این مسائل دلایل مختلفی دارند که یکی از آنها تعلل است. تحقیقات در طول زمان نشان دادهاند که درمانهای روانشناختی میتوانند تغییرات ماندگاری در ساختار و عملکرد مغز ایجاد کنند (مانند نوروپلاستیسیتی). این مطالعات درباره تاثیر مشاوره در بهبود کیفیت زندگی، نشان میدهند روابط و حتی عملکرد شغلی نیز پس از مراجعه نزد روانشناسان تغییر چشمگیری داشتهاند.
سخن پایانی
امروز را به همه متخصصانی که با دانش و عشق، چراغ آگاهی را در دستان ما میگذارند تا بتوانیم زندگی خود را بهبود دهیم و رضایت بیشتری از زندگیمان داشته باشیم، تبریک میگوییم. روانشناسان عزیز، شما با تلفیق علم و انسانیت، نه تنها دردها را تسکین میدهید بلکه به جامعه آموزش میگویید سلامت روان، یک حق همگانی است.
اگر شما نیز احساس میکنید مشکلات حل نشدهای در زندگی و ذهنتان وجود دارد، میتوانید با مرکز مشاوره موج زندگی تماس بگیرید تا با مراجعه نزد بهترین روانشناسان ما، که روانشناسانی با تجربه و با تحصیلات عالی دانشگاهی هستند، رنگ و رویی تازه به زندگی خود ببخشید و با حل مشکلات حل نشدهتان، زندگی شادتر و موفقتری داشته باشید.
سرکار خانم سعیده صفار | روانشناس مثبت گرا، مشاور تحصیلی مرکز مشاوره موج زندگی